Posiadając obecnie spory kapitał, nieodpowiedzialnie byłoby go nie zabezpieczyć, szczególnie w dobie pandemii oraz stale rosnącej inflacji. W internecie najczęściej wyszukiwanym pytaniem jest „Jak zainwestować środki, aby nie stracić?”. Wbrew pozorom wielu inwestorów decyduje się również na odważny krok, jakim jest inwestycja w lokale gastronomiczne. Czy taki ruch jest dobry? Czy warto inwestować w branże HoReCa?
Wszystko zależy od sytuacji
Do każdej inwestycji powinno się podejść indywidualnie, patrząc na ofertę, cenę, miejsce oraz wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na rentowność lokalu gastronomicznego. Wybranie dobrze prosperującej pizzerii z wyrobioną marką i strategią marketingową jest napewno mniej ryzykowne, niż kuchnia polska bez możliwości złożenia zamówienia w dostawie. Obecnie największą popularnością cieszą się restauracje serwujące sushi.
Na co zwrócić uwagę, podczas szukania inwestycji?
Najlepiej zacząć od napisania swoich oczekiwań względem nowego przedsięwzięcia; zarobki, czas zwrotu inwestycji, lokalizacja i wiele innych. Następnie należy pomyśleć, jaki rodzaj działaności jest tym najbardziej pożądanym.
Po znalezieniu odpowiedniej restauracji lub baru warto poprosić o pełen wykaz kosztów lokalu oraz dokumentów potwierdzających dochód. Dopiero po dokładnym sprawdzeniu można przejść dalej do rozmowy, ponieważ już na samym starcie może okazać się, że pieniądze zostałyby utopione.
Ważną rzeczą jest również wyliczenie, ile wkładu dodatkowego potrzebuje restauracja. Po wpłaceniu odstępnego i przejęciu lokalu może się okazać, że trzeba inwestować w niego jeszcze przez 3-4 miesiące, a nawet pół roku. Sprawne wyliczenie czynszu i odłożenie tej kwoty na minimum 6 miesięcy będzie bardzo dobrą decyzją.
Reasumując: inwestycja w lokal gastronomiczny nawet w dobie pandemii może być dobrym sposobem ulokowania nadwyżki pieniędzy. Nie każda restauracja okaże się strzałem w dziesiątkę, ale każdą można dobrze sprawdzić przed inwestycją. Branża gastronomiczna to wymagający pieniędzy i czasu biznes, należy dobrze to przemyśleć przed przejęciem restauracji.